Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások
Alma hűtve tárolása
Alma hűtve tárolása - Első és egyben az egyik legfontosabb szempont a szüreti időszak pontos meghatározása.
Első és egyben az egyik legfontosabb szempont a szüreti időszak pontos meghatározása.
Szüreti időszak lehet negatív irányú, ideális és pozitív irányú:
Negatív irány:
- Túl korai szüret. (pl..azt jósolják, hogy a következő hetekben eső lesz)
- Lehetséges problémák: Vagy nincs meg a méret , vagy nincs meg a szín.
- Nem alakul ki az íz, nem alakulnak ki az illat anyagok.
- Utó érés is eltud bizonyos mértékben maradni
Pozitív irányú:
- Késői szüret. Ezt akkor választják mikor borús volt a nyár. A színt viszont a nap adja.
- A napot várják a gazdák. Mikor nagyon meleg száraz nyár van ,de nincs napsütés.
- Probléma: Az alma megnő, ízét eléri .
- Ha sokáig várunk a tartalék tápanyagok elkezdenek lebomlani és elindul egy öregedési folyamat.
Alma esetében, két színről beszélünk:
- Alap szín (zöldből sárgába. Ez sokszor a domináns szín: pl: golden)
- Fedő szín (fedő szín borítottsága fontos tényező. Pl. Körbe piros) könnyebben tudják eladni. Nem is a minőség, sokszor a szín a meghatározó.
- Az alma szép piros legyen.
- Mindenki erre vár.
Figyelem: Az alábbi megállapítások, nem az alma minősége szempontjából lettek definiálva, hanem az alma TÁROLÁSA szempontjából. Ez azt is jelenti, hogy az az alma mely színben , méretben és ízben már tökéletesnek mondható, az már tárolásra nem ideális.
Hosszú távú tárolásra alkalmatlan.
Alma – körte klimaktérikus légzési görbét mutatnak.
Horizontális vonal: Idő
Vertikális vonal: légzés intenzitás
Első szakasz a növekedési szakasz
II. Optimális szüreti időszak
III. Tartalék tápanyagait használja el a gyümölcs
IV. Hanyatlás szakasza, termék öregedés indul meg. Hanyatlásnál még eladható, öregedésnél már eladhatatlan.
Fontos, hogy a légzési csúcsot a termék tárolóban érje el a gyümölcs
Ne a földeken történjék az ideális alma beérés, mert az intenzív légzés során eléget mindent ami számára fontos. A légzési csúcson a legízletesebb a gyümölcs. Viszont itt hűtőtárolóban kell már lenni a terménynek amit hosszabb távon le szeretnénk tárolni. Ez után elveszti az ízét, rosszabb ha a színét is el kezdi veszíteni.
Nagyon fontos ,hogy jó időben történjen a szüret.
A tárolóban ez esetben a tartalék tápanyagait használja fel a gyümölcs, nem pedig saját szöveteit kezdi felemészteni.
Folyamatosan mérni kell a gyümölcs minőségét fán is és a tárolóban is, hogy a termék minőségét meg tudjuk óvni.
A termék minőségének a mérése:
- Húskeménység mérés :
Kézi penetron mérővel . A fejet 1cm mélyen roncsolásos úton benyomják a termékbe.
Ez a termék kg-os skálán meghatározza hús keménységét.
Ez mutatja meg a termék érettségét.
A hús keménység ideális mértéke termékenként változó:
Pl:
Jonagold: 5..6..7
Granny smith: 8....10
A tárolást általában 4-5 minőségig szabad végezni.
3 minőségben és alatta már nem szabad a terméket tárolni.
3-4 még elfogadható keménységi érték. 3 alatt már lisztes, kásás a termék állaga.
Kezdetektől nézni kell a keménység mértékét.
- Keményítő próba:
Kálium jodidos jódoldattal végezzük.
1L –es edényben 10g jódot, 10g kálium jodidot össze keverünk.
Sötét helyen kell tartani.
Az így készült oldatot megközelítőleg egy évig tudom felhasználni.
Félbe kell vágni a körtét vagy az almát is.
Rá kell spriccelni vagy bele kell mártogatni a fél almát/körtét.
Pár másodpercig benne hagyjuk és várjuk ,hogy megszáradjon.
A keményítőt megfesti a jód oldat.
Magas keményítő tartalom: Teljesen befeketedik az alma. 1-3 érték
Optimális: belül fehér, kívül fekedetik. 4-7 ig érték
Alcsony keményítő értékű, tárolás szempontjából túl érett gyümölcs : foltokban fekete 8-10ig érték.
(Körtére az eljárás ugyan ez , de más a skálázás!!!!)
Fogyasztás szempontjából az alacsony keményítő értékű a legfinomabb.
A fekete szín, a tartalék tápanyagot (a keményítőt) mutatja .
A tárolás során ezt a keményítőt bontja le cukrokkák és ezt fogyasztja el az alma.
- Vízben oldható száraz anyag tartalom.:
Brix mérővel végezzük . Refraktométer.
Össz száraz anyag tartalom: mi az a száraz anyag tartalom, ami nem víz. (lereszeljük a gyümölcsöt, kiszárítjuk. A kettő mért értéke adja a száraz anyag tartalmat)
A vízben oldódó szárazanyag tartalom a vízben oldódó termékekre vonatkozik. (Általában itt a cukor tartalomról beszélünk – de ez természetesen jóval több összetevőt jelent - alkohol, keményítő, különböző egyszerű, összetett cukrok...stb..)
Mérés:
- hagyományos refraktométerrel.
(15-20cm csövecske, melynek végén lévő prizmára fecskendezve a levet a fényfelé fordítva leolvasható a száraz anyag tartalom.)
Olcsóbb és hosszabb élettartamú mint a digitális.
- Laboratóriumi, digitális mérő. Azonnali konkrét értéket ad. 2-300eft...milliós nagyságrendig.
Betárolás a szüret szervezésről szól!
Fontos figyelembe venni, hogy milyen fajtáink vannak és ezekhez fatja szerint kell igazodnunk, mert eltolódás van közöttük minden valószínűség szerint.
Elő kell készíteni a szüretre:
- mindig legyen konténerünk. Jó állapotúak.
Almák 1m....1,2m magas konténerbe ömleszthető.
Műanyag illetve a fakonténer az elterjedtebb. A fa konténer a sokkal olcsóbb....viszont nem lehet olyan magasra pakolni, kisebb az élettartam.
Probléma: Legolcsóbb fából, a legolcsóbb helyen építettem össze a konténereket és 1-2 év alatt darabokra hullik. Korhad, nehezen tisztítható, szárítja a gyümölcsöt, mert a fa szereti a nedvességet és képes elvenni a gyümölcstől. Sokszor a konténer szélén lévő gyümölcsök kiapadnak.
Az impregnált fák idő után elvesztik a gomba ölő képességüket. Ha nem mossák ki szintén gombás fertőzést okozhat. Gomba (penész) jöhet a termőföldről, a hűtőrendszer pangó vízéből...stb...
Konténereknél a műanyag konténer a javasolt. Hosszú távú beruházás. Nem csere szavatos. Műanyag konténer ha törik nem igazán javítható.
Láda kiosztás szempontjai:
- Mindegyik faltól legyen 50cm távolság. Levegő és a Gazda is körbe tudja járni. A felső légtér kialakításánál a léghűtő méretét is figyelembe kell venni.
Ládák teteje + elpár magassága = felső légtér.
- Fontos tudni , hogy a termelőnek milyen targoncája van, hány ládát tud egyszerre pakolni. Targonca hossza , a fordulások, villa kiemelés figyelembe vételéhez.
- Alulra beton padozattal, szalagkorláttal védjük a távolságot.
- Láda méretét pontosan tudni kell. A műanyagot mint a legót tökéletesen tudom egymás mellé tenni. Faládánál jobbról- balról mindenhol célszerű 3-3cm távolságot hagyni...mert dőlni fog az oszlop.
- Láda méretet mindig meg kell kérdezni. (100x120)
- Milyen méretű a targonca ?
Szabályzott légtérnél jó az , ha felül is van benyúló nyilás. Minta vételi nyitható ablakot....és az ott elhelyezett mintákat vesszük ki. Ennyi nyitást még kibír a légtér, mert a rendszer azonnal utána szabályoz. Ezek az ablakok általában kulcsal zárhatóak, a fenti ablakok rácsosak, nehogy valaki beessen.
Minta vételi ablak a kamra oldalán vagy a tetején van kialakítva.
Alma tárolás magyarországon hosszú távon két technológiával lehetséges. Smart Fresh és a Szabályzott légtér technológiák (CA, ULO, DCA , XLO) vagy mindkettő egyszerre.
Szabályzott légtér technológiákkal kapcsolatban amennyiben igényeik , kérdéseik merülnének fel, cégünk kollégái az alábbi elérhetőségen várják hívásaikat , leveleiket:
Email:
acer2002@t-online.hu
acer@acerhutestechnika.hu
Mobil:
+36 30 681 7915
+36 30 438 2187
Bármely felmerülő kérdés esetén állunk rendelkezésükre