Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások
POSTHARVEST
A gyümölcsök, diófélék és zöldségek jelentős szerepet játszanak az emberi táplálkozásban, különösen vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rost és antioxidánsok forrásaiként. Mind a mennyiségi, mind a minőségi veszteségek jelentős része a kertészeti termékekben a betakarítás és a fogyasztás között keletkezik.
Például, a fejlett országokban a friss gyümölcs és zöldség vesztesége becslések szerint a burgonya 2% -ától a szamóca 23% -áig terjed, a termelési és fogyasztási helyek közötti átlagos veszteség 12%.
összességében az előállított kertészeti növények kb. egyharmadát soha nem fogyasztják el az emberek.
A betakarítás utáni veszteségek csökkentése növelheti az élelmiszerek rendelkezésre állási mennyiségét , csökkentheti a termeléshez szükséges területet, és megőrizheti a természeti erőforrásokat.
A már előállított élelmiszerek betakarítás utáni veszteségeinek minimalizálása sokkal fenntarthatóbb, mint a termelés növelése e veszteségek kompenzálására.
Ezért a megfelelő minőségi és szakszerű hűtve tárolás kiemelten fontos a kertészeti romlandó termékek betakarítás utáni veszteségeinek csökkentésében!
Hűtőházak pakolása
A helyes betárolás és ennek részeként a hűtőtermek, hűtőházak szakszerű feltöltése az áru minősége szempontjából kiemelten FONTOS!
A piacokon a korábbi mennyiségi elvárásokat az utóbbi években egyre inkább a magas minőségre törekvés vette át!
Ezért a gyümölcs és zöldségfélék betakarítás utáni (post-harvest) optimális tárolás kivitelezése kiemelt szerephez jutott.
A helyes tárolás a vevői igények kielégítése mellett, gazdasági szempontból is megfontolandó!
Tehát megállapíthatjuk, hogy a helyes tárolás eredménye:
- Magasabb értékesítési ár
- A termény szempontjából biztonságosabb tárolás
- Tárolási veszteségek csökkentése
- Növeli a termék élettartamát és az értékesítési – marketing lehetőségeket. (egy szebb , jobb ízű zöldség –gyümölcs könnyebben értékesíthető)
A friss zöldség és gyümölcsfélék minőségének megőrzése, valamint az eltarthatósági idő növelése az egyik legfontosabb cél a termelői/kereskedői oldalról.
Bármilyen zöldségről vagy gyümölcsről beszélünk az Első és egyben a legfontosabb szempont a TERMéNY SPECIFIKUS TáROLáS
Minden zöldség – gyümölcs másként éli meg a tárolás folyamatát.
Ezért először is ismernünk kell termékünket, hogy az a betakarítás után milyen„életvitellel „ funkcionál tovább. Milyen igényei vannak , az optimális íz, szín , belső értékek elérése érdekében.
A tárolást akkor tudjuk optimalizálni, ha betakarítás megfelelő időben történik. (nincs túlérve a termény vagy nem túl korai a szüret)
Nem beteg a zöldség vagy gyümölcs, és megfelelő „táplálkozásban” részesült. (talaj, napfény, víz..stb.)
Az eltarthatóság csökkenésének, a tárolás során bekövetkező minőségromlás fő okai:
- Nem megfelelő tárolási hőmérséklet
- Sérülések
- Kórokozók
- Nem megfelelő páratartalom
- Szennyeződések
A zöldségek, gyümölcsök betakarítása, szüretelése után a cél az, hogy minél gyorsabban a hűtött térbe jusson a termény.
Forrás: POSTHARVEST 2020 magazin.
Sok esetben a hűtő tárolót megelőzi egy előhűtő folyamat:
- Hydrocooler
- Terem hűtés
- Gyors lehűtő
- Vákuum hűtés
- Sokkolás (mélyhűtéses tárolás esetén)…stb.
A gyors előhűtéssel van olyan gyümölcs ahol akár 10% apadási veszteségtől is megóvhatjuk a terményünket.
Itt fontos még megjegyezni azt, hogy hydrocooleres hűtés után vagy le kell szárítani a vizet a termékről, vagy válogatáson , vagy olyan folyamaton kell keresztül vinni, amivel a felületi nedvességet a termékről eltávolíthatjuk!!! A hűtőbe száraz árut tárolunk be!
Forrás: POSTHARVEST 2020 magazin.
Az előhűtésnél / hűtésnél különösen figyelnünk kell arra, hogy vannak olyan termények melyek nagyon és vannak melyek közepesen érzékenyek a hűtésre. Ezért a lehűtés folyamata akár terményenként is eltérő lehet!
Kiemelten érzékeny pl.:
- bazsalikom
- uborka
- padlizsán
- sütőtök
- nyári tök
- édes burgonya
Közepesen érzékeny pl:
- bab
- paprika
- paradicsom
- dinnye
- téli tök
A terményeket felcímkézett fa-vagy műanyagládákba gyűjtik össze.
A ládák feltöltését úgy célszerű elvégezni, hogy előtte a terményt megtisztítják, osztályozzák, és méret szerint tárolják be az azonos fajtákat, pontosan rögzítve, melyik méret hová kerül, ezáltal az értékesítés során célzottan, rövid idő alatt ki lehet mozdítani a kívánt mennyiséget
A pakolás történhet gépi vagy kézi erővel, akár számítógépes szoftver használata is elképzelhető az optimális betárolás kialakításához.
A terméket 4-5 nap alatt be kell pakolni és a hűtési folyamatot meg kell kezdeni
A tartályládák gondos berakása, hogy minél jobban kihasználjuk a tárolóteret, de fontos , hogy a levegőcseréhez optimális legyen a ládasorok közti távolság valamint az anyagmozgatás biztosítva legyen. (targonca , kézi emelő…stb..)
A hűtőtermek feltöltésénél arra is ügyeljenek, hogy egy hűtőtérben azonos hűtési feltételeket (páratartalom, hőmérséklet, etilén stb.) igénylő fajták kerüljenek.
Például az Etilén esetében az alábbi táblázat jól mutatja, hogy vannak etilén termelő és etilénre érzékeny termények!
JóL FONTOLJA MEG A TáROLáST!
Etilén termelők:
- alma
- sárgadinnye
- őszibarack
- körte
- paradicsom
Etilén érzékeny termények:
- bab
- saláta
- fejes káposzta
- padlizsán
- borsó
- burgonya
- brokkoli
A terménytől függően van olyan amit pl.:7m magasan is pakolhatunk,
de van olyan zöldség-gyümölcs melyet a tárolóba maximum 2m magasságig tudunk egymásra tenni.
A léghűtőknek a levegő mozgásának fontos a szerepe a minőségi tárolásban:
- Egyenletesebb hűtés
- Gázalkotók keveredése
- Optimális páratartalom kialakítása
Ennek befolyásoló tényezői:
-Légmozgatás módja (lassú…gyors légáram…)
-Gyakorisága
-Sebessége
-Légtömeg
-Vetőtávolság
A fenti ábra jól szemlélteti, hogy a betárolásnál mindig biztosítanunk kell a légáram megfelelő útját.:
- A léghűtő át tudjon fújni a teljes rakat fölött
- A levegő vissza tudjon fordulni és be tudjon áramolni a rakatok közé
- A rakatok között legyen biztosított útja a levegő vissza áramlásának. Ne alakuljanak ki „sub”-ok , hűtetlen belső területek a rakatban.
A léghűtők kiválasztásánál nagyon fontos tisztában lennünk a zöldségek- gyümölcsök fajtáiról, változatairól. Pl: nagy páratartalmat igénylő gyümölcs hűtőtárolóba nem építhetek be , nagy légsebességű léghűtőt , mely rendkívüli mód szárítja a levegőt.
Tehát a tárolás fontos tényezői:
Hőmérséklet
Páratartalom
esetlegesen: Etilén ,CO2 tartalom…stb.
MINDEN TáROLáS ALAP FELTéTELE, HOGY TISZTáBAN LEGYüNK VELE – MIK A TáROLT TERMéNY IGéNYEI!
MI Jó A GYüMöLCSNEK / ZöLDSéGNEK!
FONTOS:
Figyelni kell arra, hogy részleges teremfeltöltés esetén kerüljük az elpárologtatóval szemközti falhoz történő szoros rakodást, mert a hideg levegő nem fog a rakat közé keveredni, ezáltal a rakaton belül melegedési góc alakulhat ki
Gazdasági előnyök:
- A szakszerűen raktározott zöldség/gyümölcs tovább őrzi meg a frissességét, illetve a tápérték is magas szinten tartható
- Megfelelő bepakolás csökkenti a minőségi veszteséget, ezáltal több termék értékesíthető
- A szakszerű betárolás (azonos termékek egy hűtőtérben, osztályozva) lehetővé teszi, hogy a hűtőtereket csak akkor nyissák ki, mikor arra a termékre van szükség,ezáltal pl. ULO esetén jelentős összeget lehet megspórolni, hiszen az újra hűtés költséges folyamat
Biztonsági szempontok:
- A ládák elhelyezésénél figyelembe kell venni az esetleges tűz-és balesetvédelmi előírásokat
- Szabályozott légterű kamrába senki sem léphet be, csak a balesetvédelmi előírások betartásával.
- (megfulladhat)
- Bizonyos zöldségek, gyümölcsök gázokat, savas, esetleg lúgos levegőt hoznak létre tárolás során. Ezekkel tisztában kell lenni!
- A hűtőtermek megóvása érdekében targonca védelemre oldal szegélyt érdemes kialakítani.
Sokszor a figyelmetlen, képzetlen targonca kezelők komoly károkat okozhatnak a panel szerkezetben.
Ahol lehetséges , célszerű a FIFO (First in / First out) elvei alapján végezni a be és kitárolást.
Amelyik árut előbb teszem be , azt is veszem ki előbb a tárolóból.