acer
Hűtés és Épületgépészet

Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások

Alma hűtve tárolása

Alma hűtve tárolása

Alma hűtve tárolása - Első és egyben az egyik legfontosabb szempont a szüreti időszak pontos meghatározása.

Első és egyben az egyik legfontosabb szempont a szüreti időszak pontos meghatározása.

Szüreti időszak lehet negatív irányú, ideális és pozitív irányú:

Negatív irány:

  • Túl korai szüret. (pl..azt jósolják, hogy a következő hetekben eső lesz)
  • Lehetséges problémák: Vagy nincs meg a méret , vagy nincs meg a szín.
  • Nem alakul ki az íz, nem alakulnak ki az illat anyagok.
  • Utó érés is eltud bizonyos mértékben maradni


Pozitív irányú:
  • Késői szüret. Ezt akkor választják mikor borús volt a nyár. A színt viszont a nap adja.
  • A napot várják a gazdák. Mikor nagyon meleg száraz nyár van ,de nincs napsütés.
  • Probléma: Az alma megnő, ízét eléri .
  • Ha sokáig várunk a tartalék tápanyagok elkezdenek lebomlani és elindul egy öregedési folyamat.




Alma esetében, két színről beszélünk:
  • Alap szín (zöldből sárgába. Ez sokszor a domináns szín: pl: golden)
  • Fedő szín (fedő szín borítottsága fontos tényező. Pl. Körbe piros) könnyebben tudják eladni. Nem is a minőség, sokszor a szín a meghatározó.
  • Az alma szép piros legyen.
  • Mindenki erre vár.

Figyelem: Az alábbi megállapítások, nem az alma minősége szempontjából lettek definiálva, hanem az alma TÁROLÁSA szempontjából. Ez azt is jelenti, hogy az az alma mely színben , méretben és ízben már tökéletesnek mondható, az már tárolásra nem ideális.
Hosszú távú tárolásra alkalmatlan.

Alma – körte klimaktérikus légzési görbét mutatnak.

Horizontális vonal: Idő
Vertikális vonal: légzés intenzitás
Első szakasz a növekedési szakasz
II. Optimális szüreti időszak
III. Tartalék tápanyagait használja el a gyümölcs
IV. Hanyatlás szakasza, termék öregedés indul meg. Hanyatlásnál még eladható, öregedésnél már eladhatatlan.

Fontos, hogy a légzési csúcsot a termék tárolóban érje el a gyümölcs
Ne a földeken történjék az ideális alma beérés, mert az intenzív légzés során eléget mindent ami számára fontos. A légzési csúcson a legízletesebb a gyümölcs. Viszont itt hűtőtárolóban kell már lenni a terménynek amit hosszabb távon le szeretnénk tárolni. Ez után elveszti az ízét, rosszabb ha a színét is el kezdi veszíteni.

Nagyon fontos ,hogy jó időben történjen a szüret.
A tárolóban ez esetben a tartalék tápanyagait használja fel a gyümölcs, nem pedig saját szöveteit kezdi felemészteni.

Folyamatosan mérni kell a gyümölcs minőségét fán is és a tárolóban is, hogy a termék minőségét meg tudjuk óvni.


                                                
A termék minőségének a mérése:

- Húskeménység mérés  :
Kézi penetron mérővel . A fejet 1cm mélyen roncsolásos úton benyomják a termékbe.
Ez a termék kg-os skálán meghatározza hús keménységét.
Ez mutatja meg a termék érettségét.
A hús keménység ideális mértéke termékenként változó:

Pl:
Jonagold: 5..6..7  
Granny smith: 8....10

A tárolást általában 4-5 minőségig szabad végezni.
3 minőségben és alatta már nem szabad a terméket tárolni.
3-4 még elfogadható keménységi érték. 3 alatt már lisztes, kásás a termék állaga.
Kezdetektől nézni kell a keménység mértékét.

- Keményítő próba:
Kálium jodidos jódoldattal végezzük.
1L –es edényben 10g jódot, 10g kálium jodidot össze keverünk.  
Sötét helyen kell tartani.
Az így készült oldatot megközelítőleg egy évig tudom felhasználni.

Félbe kell vágni a körtét vagy az almát is.
Rá kell spriccelni vagy bele kell mártogatni a fél almát/körtét.
Pár másodpercig benne hagyjuk és várjuk ,hogy megszáradjon.
A keményítőt megfesti a jód oldat.

Magas keményítő tartalom: Teljesen befeketedik az alma. 1-3 érték
Optimális: belül fehér, kívül fekedetik. 4-7 ig érték
Alcsony keményítő értékű, tárolás szempontjából túl érett gyümölcs : foltokban fekete  8-10ig érték.
(Körtére az eljárás ugyan ez , de más a skálázás!!!!)

Fogyasztás szempontjából az alacsony keményítő értékű a legfinomabb.
A fekete szín, a tartalék tápanyagot (a keményítőt) mutatja .
A tárolás során ezt a keményítőt bontja le cukrokkák és ezt fogyasztja el az alma.

- Vízben oldható száraz anyag tartalom.:
Brix mérővel végezzük . Refraktométer.
Össz száraz anyag tartalom: mi az a száraz anyag tartalom, ami nem víz. (lereszeljük a gyümölcsöt, kiszárítjuk. A kettő mért értéke adja a száraz anyag tartalmat)

A vízben oldódó szárazanyag tartalom a vízben oldódó termékekre vonatkozik. (Általában itt a cukor tartalomról beszélünk – de ez természetesen jóval több összetevőt jelent  - alkohol, keményítő, különböző egyszerű, összetett cukrok...stb..)

Mérés:
- hagyományos refraktométerrel.
(15-20cm csövecske, melynek végén lévő prizmára fecskendezve a levet a fényfelé fordítva leolvasható a száraz anyag tartalom.)
Olcsóbb és hosszabb élettartamú mint a digitális.

- Laboratóriumi, digitális mérő. Azonnali konkrét értéket ad. 2-300eft...milliós nagyságrendig.


Betárolás a szüret szervezésről szól!
Fontos figyelembe venni, hogy milyen fajtáink vannak és ezekhez fatja szerint kell igazodnunk, mert eltolódás van közöttük minden valószínűség szerint.

Elő kell készíteni a szüretre:
- mindig legyen konténerünk. Jó állapotúak.
Almák 1m....1,2m magas konténerbe ömleszthető.
Műanyag illetve a fakonténer az elterjedtebb. A fa konténer a sokkal olcsóbb....viszont nem lehet olyan magasra pakolni, kisebb az élettartam.
Probléma: Legolcsóbb fából, a legolcsóbb helyen építettem össze a konténereket és 1-2 év alatt darabokra hullik. Korhad, nehezen tisztítható, szárítja a gyümölcsöt, mert a fa szereti a nedvességet és képes elvenni a gyümölcstől. Sokszor a konténer szélén lévő gyümölcsök kiapadnak.

Az impregnált fák idő után elvesztik a gomba ölő képességüket. Ha nem mossák ki szintén gombás fertőzést okozhat. Gomba (penész) jöhet a termőföldről, a hűtőrendszer pangó vízéből...stb...
Konténereknél a műanyag konténer a javasolt. Hosszú távú beruházás. Nem csere szavatos. Műanyag konténer ha törik nem igazán javítható.

Láda kiosztás szempontjai:
- Mindegyik faltól legyen 50cm távolság. Levegő és a Gazda is körbe tudja járni. A felső légtér kialakításánál a léghűtő méretét is figyelembe kell venni.
Ládák teteje + elpár magassága = felső légtér.

- Fontos tudni , hogy a termelőnek milyen targoncája van, hány ládát tud egyszerre pakolni. Targonca hossza , a fordulások, villa kiemelés figyelembe vételéhez.
  • Alulra beton padozattal, szalagkorláttal védjük a távolságot.
  • Láda méretét pontosan tudni kell.  A műanyagot mint a legót tökéletesen tudom egymás mellé tenni. Faládánál jobbról- balról mindenhol célszerű 3-3cm távolságot hagyni...mert dőlni fog az oszlop.
  • Láda méretet mindig meg kell kérdezni. (100x120)
  • Milyen méretű a targonca ?

Szabályzott légtérnél jó az , ha felül is van benyúló nyilás. Minta vételi nyitható ablakot....és az ott elhelyezett mintákat vesszük ki. Ennyi nyitást még kibír a légtér, mert a rendszer azonnal utána szabályoz. Ezek az ablakok általában kulcsal zárhatóak, a fenti ablakok rácsosak, nehogy valaki beessen.
Minta vételi ablak a kamra oldalán vagy a tetején van kialakítva.

Alma tárolás magyarországon hosszú távon két technológiával lehetséges. Smart Fresh és a Szabályzott légtér technológiák (CA, ULO, DCA , XLO)  vagy mindkettő egyszerre.

Szabályzott légtér technológiákkal kapcsolatban amennyiben igényeik , kérdéseik merülnének fel, cégünk kollégái az alábbi elérhetőségen várják hívásaikat , leveleiket:

Email:
acer2002@t-online.hu
acer@acerhutestechnika.hu

Mobil:
+36 30 681 7915
+36 30 438 2187

Bármely felmerülő kérdés esetén állunk rendelkezésükre