Sokkolók, gyorsfagyasztók, fagyasztó boxok, alagutak
SPIRÁL – SZALAGOS – FLUIDIZÁCIÓS – DOBOZOS – KOCSIS FAGYASZTÓK
Fagyasztóinkat, hűtő kamráink ,berendezéseink ügyfeleink egyedi igényei szerint gyártjuk le, építjük meg, melyek gazdaságos, egyszerű és sokoldalú gyorsfagyasztást biztosítanak megrendelőink számára.
A gyorsfagyasztás technológiájának köszönhetően, a termékek megőrzik minőségüket, tápértéküket, állagukat és víztartalmukat.
Sokkoló kamrákban a lehűtési folyamat felgyorsítva zajlik, lehetővé téve azt, hogy a kialakuló fagyás egyenletes, mikrokristályokkal telített legyen, és a lehető legrövidebb időn belül (többnyire 60 vagy 90 perc) végbemenjen. A lehűtendő lelmiszer így megőrzi állagát, zamatát, és hasznos tulajdonságait.
A sokkolás és gyorslehűtés közötti különbség:
Sokkolás esetén a termék maghőmérséklete akár –18Cº, vagy ez alatti hőmérsékletre kerül lehűtésre. A betárolási hőmérséklet technológiától függően lehet szobahőmérsékletű, vagy akár +90Cº-os is. A lehűtési folyamat során figyelembe kell venni, hogy a magas hőfokú termék betárolásakor a sokkoló kamra hőmérséklete is megemelkedik, ami rontja a lehűtés hatékonyságát. Ezért speciális adagoló szelepeket alkalmazunk, amelyek nem engedik az elpárolgási hőmérsékletet a beállított érték fölé.
A gyorslehűtés ezzel szemben 0 Cº alsó határral dolgozik, tehát az itt előállított gyorslehűtött termékek nem kerülnek mélyhűtő tárolóba, hanem normál hőmérsékletű hűtőkamrában történik a további kezelésük, raktározásuk. A gyorslehűtési folyamat elősegíti a nagy mennyiségű élelmiszer készítését, raktározását és hűtőláncban történő szállítását, állásidő nélkül.
Sokkoló és gyorslehűtő berendezések néhány típusa:
Fluidizációs fagyasztó:
A fagyasztani kívánt gyümölcs , zöldség egy levegős fluid ágyon haladva éri el a kívánt hőfokot. A technológiának köszönhetően nem tömbös fagyás történik, a kész áru „gurulós” I.oszt. állapotban kerülhet raktározásra – értékesítésre.
Kocsis vagy tálcás sokkoló:
Nagyobb kapacitású élelmiszer előállító vagy feldolgozó üzemek jellemző berendezése. Kapacitása az egy regálos betárolástól a több regálos nagy teljesítményű gyorslehűtőig vagy sokkolóig terjedhet.
Spirál fagyasztó:
Gyártósoron készített élelmiszeripari termékek sokkoló berendezése. Csak darabos termékek hűtésére alkalmas.
Szalagos fagyasztó:
Gyártósoron készített élelmiszeripari termékek sokkoló berendezése. Jellemző használati területek: zöldségfeldolgozás, darabos húsáru hűtése (pl. húsgolyók), pékáru, stb.
Gasztronómiai sokkoló:
Éttermi, konyhai használatra szolgáló kompakt méretű, kis teljesítményű berendezések. Kapacitásuk jellemzően 10 kg – 50 kg.
Igény szerint Freon – CO2 – Ammóniás kivitelben
Hasznosítási területek:
Élelmiszeripar:
A sokkolásos technológia az élelmiszeripar egyik legdinamikusabban fejlődő területe napjainkban. A sokkolás segítségével az előállított termék gyorsan lehűthető, állásidő nélkül továbbszállítható és emellett a termék megőrzi az eredeti kedvező tulajdonságait.
Kiemelt élelmiszeripari felhasználási területek:
Zöldség-és gyümölcs feldolgozás – hűtés
Pék- és sütőipar
Húsipar, húsfeldolgozók – hűtése…stb.
Tervezés és kivitelezés
A tervezési szakaszban érdemes a legoptimálisabb teljesítménnyel kalkulálni, mivel nagyobb hűtőteljesítmények esetén az elektromos energiafogyasztás is megnövekszik, illetve a szükségesnél nagyobb hűtőteljesítmény a beruházási költségeket is megemeli.
A hűtőteljesítmény számításakor figyelembe vesszük az alábbiakat:
Lehűtendő áru jellege?
Egyszerre betárolt áru tömege t/h kapacitás?
Betárolt áru hőfoka?
Lehűtési maghőmérséklet?
Lehűtési időtartam?
A tervezési folyamat során az igényfelmérés, kapacitás és teljesítmény számítást követően kerül a sokkoló kamra mérete meghatározásra.