A liofilizálás – dehidratáló technológia –, mely során a fagyasztott gyümölcsöt vákuum alatt kiszárítják, mindezt úgy, hogy a csodás aromák megmaradnak, és a termék prémium minőségű lesz. A zöldségben - gyümölcsben található jég elpárolog, szilárd halmazállapotból, közvetlenül gőzzé válik és a kondenzációs rendszerben gyűlik össze. A kész termék, kiváló minőségű, csakúgy mint a friss termék.
A liofilizálás egy olyan eljárás, melynek során a fagyasztott terméket vákuum környezetben, a „hármaspont” (olyan hőmérséklet és nyomás kombináció, ahol a víz három különböző halmazállapota egyszerre van jelen) alatt (6,2 mbar = 4,6 torr) kiszárítják. A víz halmazállapotai a folyamat során: gőz és jég. A vákuum lehetővé teszi, hogy a jég közvetlenül gőzzé váljon.
A LIOFILIZÁLÓ GÉPEK FELÉPÍTÉSE
A szárító kamra egy horizontális henger, melynek minden része rozsdamentes acélból készül (kamra, ajtók, tálcák)
Kamra
Polcrendszer és párologtató berendezés található a kamrában.
Nyílásokat helyeznek el a kamrákon, hogy a liofilizálás folyamatát nyomon lehessen követni.
Polcok fűtési rendszere
A fűtést biztosító részek rozsdamentes acélból vagy opcionálisan alumíniumból készülnek.
Ezeknek a fűtő lemezeknek a mérete a kapacitástól függ.
A lemezeket el lehet távolítani (pl. tisztítás céljából), de úgy alakítják ki általában,
hogy egyszerre csak egy ember férjen hozzá.
Tálcák
Általában két sorozat tálca a standard tartozék.
Fűtési rendszer
Villanybojler, mely össze van kötve a polcok fűtési rendszerével.
A fűtőközeg glykol alapú, melyet egy pumpa keringtet a rendszerben.
Vákuum rendszer
Egy nagy teljesítményű vákuum pumpa, mely a liofilizáló berendezés házához közel helyezkedik el.
Hűtés
Minden egység egy megfelelő méretű hűtési rendszerrel van ellátva, mely tartalmaz kondenzátort is, oly módon, hogy annak a teljesítményét szabályozni lehet, a gazdaságos üzemeltetés érdekében.
Elpárologtató
Rozsdamenetes acél, a hűtőközegnek megfelelő.
A jég leolvasztása vízzel vagy forró gázzal történhet.