LIOFILIZÁLÁS

A liofilizálás – dehidratáló technológia –, mely során a fagyasztott gyümölcsöt vákuum alatt kiszárítják, mindezt úgy, hogy a csodás aromák megmaradnak, és a termék prémium minőségű lesz. A zöldségben - gyümölcsben található jég elpárolog, szilárd halmazállapotból, közvetlenül gőzzé válik és a kondenzációs rendszerben gyűlik össze. A kész termék, kiváló minőségű, csakúgy mint a friss termék.

 

A liofilizálás egy olyan eljárás, melynek során a fagyasztott terméket vákuum környezetben, a „hármaspont” (olyan hőmérséklet és nyomás kombináció, ahol a víz három különböző halmazállapota egyszerre van jelen) alatt (6,2 mbar = 4,6 torr) kiszárítják. A víz halmazállapotai a folyamat során: gőz és jég. A vákuum lehetővé teszi, hogy a jég közvetlenül gőzzé váljon.

 

A LIOFILIZÁLÓ GÉPEK FELÉPÍTÉSE

Alap berendezés:

A szárító kamra egy horizontális henger, melynek minden része rozsdamentes acélból készül (kamra, ajtók, tálcák)

 

Kamra

Polcrendszer és párologtató berendezés található a kamrában.
Nyílásokat helyeznek el a kamrákon, hogy a liofilizálás folyamatát nyomon lehessen követni.
Polcok fűtési rendszere
A fűtést biztosító részek rozsdamentes acélból vagy opcionálisan alumíniumból készülnek.
Ezeknek a fűtő lemezeknek a mérete a kapacitástól függ.
A lemezeket el lehet távolítani (pl. tisztítás céljából), de úgy alakítják ki általában,
hogy egyszerre csak egy ember férjen hozzá.

Tálcák

Általában két sorozat tálca a standard tartozék.

Fűtési rendszer

Villanybojler, mely össze van kötve a polcok fűtési rendszerével. A fűtőközeg glykol alapú, melyet egy pumpa keringtet a rendszerben.

Vákuum rendszer

Egy nagy teljesítményű vákuum pumpa, mely a liofilizáló berendezés házához közel helyezkedik el.

Hűtés

Minden egység egy megfelelő méretű hűtési rendszerrel van ellátva, mely tartalmaz kondenzátort is, oly módon, hogy annak a teljesítményét szabályozni lehet, a gazdaságos üzemeltetés érdekében.

Elpárologtató

Rozsdamenetes acél, a hűtőközegnek megfelelő.
A jég leolvasztása vízzel vagy forró gázzal történhet.